Miten nauttia?

Hemmottele itseäsi taivaallisella kylpyhetkellä

Milloin sinulla oli viimeksi aikaa nauttia kylvystä kiirehtimättä? Kylpy on ihanteellinen tapa lopettaa päivä, sillä kylvyssä on aikaa ajatella ja unohtaa hetkeksi arki kotoa poistumatta. Annan muutaman vinkin miellyttävää kylpyhetkeä varten:

Varmista, että saat olla rauhassa (puoliso, lapset, lemmikit, melu). Sovi tarvittaessa puolison kanssa, että hän huolehtii kylvyn ajan lapsista ja lemmikeistä. Kylpyhetki ei varmasti ole kovin nautinnollinen, jos televisio huutaa taustalla tai lapset ajavat toisiaan takaa ympäri kylpyhuonetta.

Valitse oikea lämpötila. Sopiva kylpyveden lämpötila on kylpyelämyksen perusedellytys. Kuuma kylpyvesi auttaa rentoutumaan, ja esimerkiksi 39-asteinen vesi auttaa väsymykseen, parantaa verenkiertoa ja lievittää lihaskipua. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, joten muista varmistaa ennen ammeeseen astumista, että veden lämpötila on sopiva. Jokainen meistä sietää kuumuutta eri tavalla, ja yli 39-asteinen kylpyvesi voi nostaa sykettä ja aiheuttaa jopa lieviä palovammoja. Kylpy vedessä, jonka lämpötila on 35–38 astetta, rentouttaa tehokkaasti lihaksia ja sopii myös peseytymiseen. Monille taas sopii 25–30-asteinen kylpyvesi. Hiukan viileämpi kylpyvesi onkin oiva tapa herätä aamuisin.

Valitse sopivat tuoksut. Muistathan, että jokainen tuoksu vaikuttaa omalla tavallaan. Tietyt tuoksut on tarkoitettu virkistämään aisteja, ja ne sopivat siten piristävään aamukylpyyn. Tällaisia tuoksuja ovat esimerkiksi sitruuna ja piparminttu. Laventeli ja kamomilla puolestaan rentouttavat ennen nukkumaanmenoa. Kylpyhuonetuoksuina voi käyttää eteerisiä öljyjä, joita voi lisätä tuoksulamppuun, kynttilään tai suoraan kylpyveteen. Myös kylpysuoloissa, kylpymaidoissa, kylpyhelmissä ja kylpymuffineissa on eteerisiä öljyjä.

Hoida ihoa kylvyssä. Kylpysuolat, kylpymaidot, kylpyhelmet ja kylpymuffinit ravitsevat ja hoitavat ihoa suloiselta tuoksuvan kylvyn aikana.

Musiikki luo tunnelmaa. Kuuntele lempimusiikkiasi, sillä musiikin on todettu
*piristävän
*vähentävän stressiä
*laskevan verenpainetta
*parantavan immuniteettia.

Kiinnitä huomiota myös valaistukseen. Mitä himmeämpi valaistus on, sitä parempi. Sammuta valot ja luo tunnelmallinen valaistus kynttilöillä. Jos lisäät kylpyveteen tuoksuja, kynttilöiden tuoksut kannattaa sovittaa yhteen kylpyveteen lisättävien tuoksujen kanssa.

Laita sänky valmiiksi ennen kylpyä. Kylpy ei ole rentouttava, jos sen jälkeen on etsittävä lakanoita kaapista tai peittoa lastenhuoneesta, jossa sitä on käytetty majan rakentamiseen. Perusteellinen valmistelu on onnistuneen kylpyhetken edellytys.

Ihania kylpyhetkiä!

 

Eteeristen öljyjen käyttö

Huonetuoksut
*Tuoksulamput: Lisää 1–6 tippaa öljyä tuoksulamppuun.
*Kynttilät: Sytytä kynttilät ja odota, kunnes vaha alkaa sulaa. Lisää 1–2 tippaa lämpimään vahaan. Eteeriset öljyt ovat herkästi syttyviä, joten älä laita öljyä suoraan kynttilän sydämeen.
*Ilmankostuttimet: Lisää 1–9 tippaa ilmankostuttimen veteen.

Kylpy/suihku
*Kylpy: Lisää korkeintaan 8 tippaa kylpyveteen. Sulje kylpyhuoneen ovi, jotta tuoksut eivät karkaa, laske vesi ammeeseen ja nauti kylvystä vähintään 10 minuuttia.
*Suihku: Korkeintaan 8 tippaa. Peseydy ensin ja lisää sitten eteeristä öljyä suoraan pesusieneen. Levitä öljy iholle pesusienellä juoksevan veden alla. Eteerisen öljyn tuoksu siirtyy ihoon kuuman vesihöyryn vaikutuksesta.

Sauna:
2 tippaa 2,5 lasilliseen vettä. Eukalyptus, mänty ja teepuu ovat erinomaisia saunatuoksuja. Sekoita öljy huolellisesti löylyveteen ja heitä sitten kiukaalle tavalliseen tapaan. Edellä mainitut tuoksut sopivat saunaan erityisesti siitä syystä, että ne siirtyvät elimistöön sisään hengitettäessä ja poistuvat hikoiltaessa. Nämä tuoksut poistavat tehokkaasti myös kehoon kertyneitä kuona-aineita.

Hoitoon:
Kuumat kääreet poistavat kuona-aineita, ja kylmät kääreet lievittävät kipua sekä tulehduksia. Kääre tehdään lisäämällä 2–3 tippaa eteeristä öljyä kulholliseen kylmää tai kuumaa vettä. Laita kangas veden päälle ja anna öljyn imeytyä kankaaseen. Väännä kangaspala kuivaksi ja aseta sopivaan kohtaan vartalolle 15–20 minuutiksi.